Samsun’un Çarşamba Ovası’nda Süheyla kavunu hasat sezonu başladı
Samsun’un Çarşamba Ovası’nda yetişen Süheyla kavununda hasat dönemi başladı.
Samsun’un Çarşamba ilçesinde yaz aylarında hasadı yapılan kendine has dokusu, kokusu ve tadı olan Süheyla kavunu üreticiler tarafından hasat edilmeye başlandı.
“Bölgeye özgü bir ürün”
Çarşamba ilçesine bağlı Sahil Mahallesi’nde kavun yetiştiren İbrahim Orduluoğlu, bölgeye özgü yetiştirilen Süheyla kavunu hakkında bilgi vererek, “Süheyla kavunu yöremize has bir kavun. Çok uzun ömürlü değil ama tadı çok güzel. dolapta 1 hafta, en fazla 10 gün, dışarıda ise 3 gün tutabiliyor” Çok yumuşak bir dokuya sahip olduğu için tatlı ve lezzetli bir kavun çeşididir. Bu bölgeye has bir üründür. Bu kavunu başka yerlerde yetiştirmezler. Şu anda kavunun ağırlığı kalitesine göre 9-11 TL arasında değişiyor” dedi.
“Sağnak yağmur ve sel hasadı etkiledi”
Üretimde geçen yıla göre düşüş yaşandığını, düşüşün sebebinin bölgedeki şiddetli sağanak ve sellerden kaynaklandığını kaydeden üretici Orduluoğlu, “14 dönümlük alanda kavun yetiştiriyoruz. Üretim yapabiliyoruz. Yılda 40 tona yakın. Bu yıl yağışlı hava nedeniyle rekolte biraz düşük oldu. Tarlaları sular altında kaldı. Çok sayıda üreticimiz kaldı. Tarlaların çoğunda külleme hastalığı görüldü. Bu nedenle hasat yapamadılar. Bahçeleri, emekleri boşa gitti” dedi.
Orduluoğlu, bu dönem 14 dönümlük tarlalarından 25-30 ton civarında kavun verimi beklediklerini sözlerine ekledi. – SAMSUN