Çin, ABD’yi paranoyaklıkla suçladı
Çin, ABD güvenlik yetkililerinin ABD limanlarında faaliyet gösteren Çinli şirketlerin casusluk yaptığı iddialarını paranoyak olarak nitelendirdi.
Çin, Pentagon ve bazı ABD güvenlik yetkililerinin ABD limanlarında faaliyet gösteren Çinli şirketlerin casusluk yaptığı iddialarına yanıt verdi. Çinli yetkililer ve uzmanlar, ABD casusluk argümanlarını temelsiz olarak nitelendirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, “Her çalının ve ağacın düşmanla kıyaslanması ABD halkını yanıltıyor” dedi.
“Kısıtlamalar ABD’ye zarar veriyor”
Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nden uzman Gao Lingyun, Çin basınına yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin merkezli Shanghai Zhenhua Heavy Industry Company’ye (ZPMC) yönelik kısıtlamalardan zarar göreceğini söyledi. suçlamalar. Gao, dünya genelindeki rekabet durumu göz önüne alındığında kısıtlamaların şirket üzerindeki etkisinin sınırlı ve kısa süreli olacağını belirtti. Dünyada 105 ülke ve bölgede 300’den fazla limanda hizmet veren ZMPC’nin değiştirilmesinin ABD limanlarındaki maliyetleri artırabileceğini belirten Gao, “ABD’nin herhangi bir cihaz veya eseri ilişkilendirmeye çalışması hastalıklı olur. Çin tarafından siyasi veya askeri amaçlarla üretilmiş.” . Çin’in ABD ile aynı mantıkla hareket edebileceğini kaydeden Gao, Çin’de toplanan verileri ABD’ye iletecek teknolojiye sahip iPhone ve Tesla gibi markalara ait ürünlerin yasaklanabileceğini ifade etti.
“Vinçler yeni Huweiler olabilir”
Uluslararası basında yer alan haberlere göre Pentagon ve bazı ABD’li yetkililer, ZPMC’nin ABD limanlarındaki vinçlerinde konteynerlerin menşeini kaydeden ve konumlarını takip eden sensörler bulunduğunu iddia etti. Bu nedenle Çin’in ABD’nin ülkeye giriş ve çıkış yaptığı askeri malzemeleri öğreneceği endişesi vardı.
Eski ABD istihbarat görevlisi Bill Evanina da yaptığı açıklamada “Cranes yeni Huweiler olabilir” diyerek Çin’in ABD’yi gözetleyebileceğini iddia etti. Ancak ABD güvenlik yetkilileri, vinçlerin suç amaçlı kullanıldığına dair şu ana kadar herhangi bir kanıt sunamadı.
Geçen Perşembe günü ABD hükümeti, Çinli biyoteknoloji şirketi BGI da dahil olmak üzere toplam 37 kurumu kara listeye aldı. ABD Federal İletişim Komisyonu ise Kasım 2022’de Çin merkezli telekomünikasyon devi Huawei ve ZTE telekomünikasyon şirketinin iletişim araçlarının ülkede satışını ulusal güvenlik açısından “kabul edilemez bir risk” oluşturduğu gerekçesiyle yasaklamıştı. – PEKİN